ΓΕΝΙΚΕΣ
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πηγαίνω στο γυμναστήριο; [–]
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ή συνταγή ως προς την ώρα προσέλευσης στο γυμναστήριο. Iδανική ώρα για να γυμναστείτε είναι αυτή που εξυπηρετεί το ρυθμό της ζωής σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να τηρήσετε το πρόγραμμά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ειδικά η πρωινή γυμναστική θα σας δώσει απίστευτη ενέργεια και ζωντάνια, για όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Υπάρχει πρόβλημα αν γυμνάζομαι βράδυ, πριν κοιμηθώ; [–]
Η βραδινή γυμναστική, ειδικά αν είναι υψηλής έντασης, είναι λογικό να «εξιτάρει» το σώμα και τον οργανισμό, και να απαιτείται στη συνέχεια κάποια ώρα για να επανέλθει ο οργανισμός σε επίπεδα ηρεμίας και ύπνου. Η άσκηση μετά τις 10 το βράδυ είναι πιθανό να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την ώρα που θα κοιμηθείτε τελικά, ενώ η γυμναστική ελεγχόμενης έντασης, που γίνεται λίγο νωρίτερα, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Μάλιστα άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία, ενδέχεται να βοηθηθούν από τη βραδινή άσκηση, σε συνδυασμό με ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ποτήρι χλιαρό γάλα.
Είναι επικίνδυνο να συνεχίσω να γυμνάζομαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; [–]
Αν είστε μυημένη σε ένα αθλητικό τρόπο ζωής, μπορείτε να γυμνάζεστε μέχρι την ημέρα του τοκετού, εκτός κι αν ο γυναικολόγος σας σας συμβουλεύσει διαφορετικά ή αν, λόγω των επιπλέον κιλών, κάποιες ασκήσεις σάς φαίνονται δύσκολες ή άβολες. Εάν όμως αισθάνεστε καλά και ο γυναικολόγος σας το έχει επιτρέψει, μπορείτε να συνεχίσετε για ένα διάστημα με πιο ήπιους ρυθμούς το πρόγραμμα των προπονήσεών σας. Η άσκηση θα βελτιώσει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, θα βοηθήσει στη μείωση του υπερβολικού βάρους και θα μειώσει τη δυσπεψία.
«Αδυνατίζει» τα μωρά η γυμναστική στην εγκυμοσύνη; [–]
Επιστημονικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι η ελαφριά άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού μελλοντικά. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες μητέρες είναι πιο πιθανό να φέρουν στον κόσμο μεγάλα μωρά. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, η γυμναστική συνδέεται με πιο αδύνατα παιδιά, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι ο μεταβολισμός που θα έχει ένα παιδί στο μέλλον επηρεάζεται από το περιβάλλον του στη μήτρα.
Είμαι γυναίκα, 37 ετών. Πόση ώρα πρέπει να γυμνάζομαι καθημερινά για να μη χάσω τις αναλογίες μου; [–]
Στην κρίσιμη για το σώμα δεκαετία των 35 - 45, οι γυναίκες που δεν θέλουν να πάρουν βάρος λόγω ηλικίας, καλό είναι να βάλουν τη συστηματική γυμναστική στη ζωή τους και να φροντίσουν να γυμνάζονται με μέτρια ένταση επί μία ώρα κάθε ημέρα. Ειδικά, δε, μετά τα 45, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μία ώρα γυμναστική την ημέρα είναι απαραίτητη για να μείνει αναλλοίωτο το σωματικό βάρος δίχως δίαιτα. Για όσες γυναίκες περνούν αυτή την ηλικία και είναι ήδη υπέρβαρες, απαιτείται περισσότερη άσκηση.
Υπάρχει πιθανότητα να κολλήσω κάποιον ιό στο γυμναστήριο; [–]
Oι πιθανότητες να κολλήσετε κάποιον ιό στο γυμναστήριο είναι οι ίδιες που ισχύουν για οποιονδήποτε κλειστό χώρο στον οποίο βρίσκονται αρκετά άτομα ταυτοχρόνως. H μόνη διαφορά είναι ότι στο γυμναστήριο υπάρχει και κοινή χρήση των οργάνων, των αποδυτηρίων και των ντους. Aν, όμως, πραγματοποιείται επαρκής και συχνός αερισμός του χώρου και συστηματική καθαριότητα, τότε δεν πρέπει να σας προβληματίζει ένα τέτοιο ζήτημα. Σωστή προσωπική υγιεινή και σωστή επιλογή γυμναστηρίου είναι η «ασπίδα» σας ενάντια σε ιούς, βακτήρια ή μύκητες.
Tι πρέπει να κάνω αν ζαλιστώ κατά τη διάρκεια μιας άσκησης; [–]
Πρέπει να σταματήσετε αμέσως την άσκηση και να ξαπλώσετε οριζόντια, ώστε να υπάρξει καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου. Καλέστε άμεσα τους ειδικούς συνεργάτες του γυμναστηρίου και μην παραλείψετε να πιείτε υγρά. Επιπλέον, μετά το περιστατικό συμβουλευθείτε το γιατρό σας για την έγκαιρη ανίχνευση κάποιας πιθανής δυσλειτουργίας στην υγεία σας.
Μπορώ να συνεχίζω κανονικά τις προπονήσεις μου κατά τις «δύσκολες ημέρες»; [–]
Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως δεν πρέπει να γυμνάζονται, επειδή μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη αιμορραγία. Όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ασφαλές να ασκούμαστε και αυτές τις ημέρες, εκτός κι αν νιώθουμε ενοχλήσεις (π.χ., πόνο στην κοιλιά) ή αισθανόμαστε αδυναμία κι εξάντληση. Το μόνο που θα ήταν καλό να αποφύγετε είναι κάποιες ακροβατικές ασκήσεις yoga, όπως η κατακόρυφος, επειδή μπορεί όντως να προκαλέσουν αύξηση της ροής του αίματος. Γενικότερα, η συστηματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ανακούφιση από τους πόνους, που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες λίγες ημέρες πριν, καθώς και τις πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Ειδικότερα η αεροβική γυμναστική θεωρείται καλή επιλογή, επειδή αυξάνει τις ενδορφίνες, δηλαδή τις φυσικές παυσίπονες ορμόνες του οργανισμού, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα δυσμηνόρροιας.
Τι είδους στηθόδεσμο να επιλέξω για να μην πληγώσω το στήθος μου κατά τη διάρκεια της γυμναστικής; [–]
Για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τα κιλά ή το σωματότυπο, η συστηματική εκγύμναση χωρίς τον κατάλληλο στηθόδεσμο εγκυμονεί κινδύνους. Πολλές φορές, όταν γυμνάζεστε, φοράτε αθλητικούς στηθόδεσμους που πιέζουν το στήθος. Η συνήθεια της χρήσης σπορ σουτιέν, σύμφωνα με την επικεφαλής ενός εργαστηρίου που ασχολείται με θέματα μαστού στο Portsmouth της Βρετανίας, μπορεί να σας προκαλέσει τραυματισμούς. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ακόμη και το ελαφρύ τρέξιμο μπορεί να τεντώσει επικίνδυνα τους συνδέσμους του μαστού και η συστηματική επανάληψη αυτού του τεντώματος δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη. Η καλύτερη λύση είναι να φοράτε στηθόδεσμους με μπανέλες στο σωστό μέγεθος, που ενισχύουν και στηρίζουν το στήθος από κάτω, δηλαδή σουτιέν που «σηκώνουν» το βάρος του στήθους και δεν το αφήνουν να «κρέμεται» από τις τιράντες του.